В новините
 
19.04.2024 13:51
Търсене
 
 
09.08.2010
Над 200 арт творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето”
160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура „Приятели на морето”, организиран от Община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци. Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ „П. Задгорски”. Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев.
20.01.2010
Новият бюджет на Бургас – по-скромен, но амбициозен
Кметът на Бургас Димитър Николов очерта основните параметри на общинския бюджет за 2010 г. По време на пресконференция, в която взеха участие и неговите заместници, той го определи като недостатъчен, но амбициозен. Акцент ще бъде инфраструктурата, ремонтите в училищата и детските градини, както и мащабни строителни дейности по ключови улици в централна градска част. „Давам си сметка, че ремонтите, които започват през 2010 г. ще създадат много неудобства на гражданите. Това, което трябваше да бъде направено преди 20 години, започваме да правим сега. Надявам се хората да разберат, че повече нямаме време за никакво отлагане – Бургас се задъхва – улиците отдавна не отговарят на огромното строителство през годините и увеличения трафик. Въпреки очакваното недоволство – ще действаме смело. Другото означава да не предприемаме нищо, „скривайки се” зад кризата”, заяви на пресконференцията Николов.
24.11.2009
Талантливи деца от Бургаска област заявяват участие за конкурса на Фондация “Димитър Бербатов”
До този момент предимно номинации в областта на изкуствата са получени за тазгодишните награди за успелите деца на България на Фондация “Димитър Бербатов”. Сред одобрените номинирани е и 17-годишната Силвия Ганчева от Бургас, носителка на редица първи награди от международни конкурси в областта на изобразителното изкуство - първа награда на V-ия национален конкурс за учебна рисунка София 2009; първа награда за графика на Международен фестивал на изкуствата "Радост на брега" - Бургас 2009; първо място в VІ-ия национален конкурс "Казанлъшка роза" - Казанлък 2009; първо място в Националния младежки конкурс "Ябълката" - Стара Загора 2009; първо място в Националния конкурс "Часовниковите кули на България" - Ботевград 2009;първо място във ІІ-ия национален конкурс "Пролет върху листа" - Кюстендил 2009;първо място в Националния конкурс "Моите детски мечти" - София 2009.
02.11.2009
Безценни артефакти лежат в земите под Несебър
Хиляди безценни и уникални артефакти са скрити в земята, върху която днес се издига Несебър. Това е заключението на археолозите, които работят „на терен” в древната Месамбрия. През последното археологическо лято в некропола бяха открити 650 находки. Само две от тях, като историческа и археологическа стойност, изплащат всички инвестирани от общината средства в разкопките. Едната е червена ваза, използвана са поднасяне на вино, датирана от началото на IV в. пр. Хр., а другата е протоме /керамичен бюст на женско божество/, датирана от същия период. Вазата е с изключитерно прецизен рисунък на грифон, възседнат от менада, застанал срещу сатир. Вероятно е бил изработен от представително ателие в древна Атина, предполагат учените. Протомето е с изображение на женско божество, което се смята за закрилник на продородието, цикличността в природата и на света на мъртвите. Двата експоната са с изключително висока пазарна стойност, сподели ст.н.с. д-р Анелия Божкова от националния Археологически иститут с музей /НАИМ/ при БАН, ръководител на разкопките.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |