В новините
 
28.03.2024 10:20
Търсене
 
 
31.08.2010
На 30-ти август повече от 70 човека отпразнуваха 30 години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват
В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас, БДЗП и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организираха един нетрадиционен празник за отбелязване годишнината на резервата. Прохладното време успя да уплаши повечето от редовните посетители на лугата и лечебната кал, които ежедневно се възползват от гостоприемството на „Черноморски солници” и изпълват басейните с червеникава течност. Специално за тях организаторите поставиха голяма информационна табела за Атанасовското езеро и ползите му за птиците, хората и здравето., защото е важно все повече бургазлии да знаят какво богатство притежаваме в рамките на самия град. Дървената част на табелата бе изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП, а информационната от БФБ. Празничната лента бе развързана от стопанина на резервата – РИОСВ.
30.08.2010
Несебър отново е столица на меда
В съботния ден на площад „Месамбрия” в стария Несебър бе даден официалният старт на IX Международен фестивал на меда. Събитието откри главният инициатор –Кирил Киров. Приветствие и пожелание за силно и успешно представяне от името на кмета на града Николай Димитров отправи секретарят на община Несебър Стойко Стоянов. Президентът на Световната пчеларска организация „Апимондия” Жил Ратиа, който е в морския град специално заради първа първата по рода си Световна конференция по биологично пчеларство, не пропусна да уважи официалното откриване на фестивала. Той разказа накратко целта на своето посещение в Несебър и също приветства участниците. Г-н Ратиа специално поздрави пчеларите за начина, но който са подредили щандовете си и са представили производството си. Изпълненията на вокална група "Морски звездички" към Общински детски комплекс и на народния певец Данислав Кехайов поставиха финалния щрих на церемонията по откриването.
30.08.2010
30 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ЗА РЕЗЕРВАТ
Има едно място край Бургас, което е птици, сол и хора. Притегателно е за много хора от различни страни и по различни причини. За природолюбителите това е птичият рай на България, където могат да се видят над 300 вида птици, за любителите на здравословния начин на живот, това е мястото, където могат да се отдадат на полезни процедури с лечебна луга и кал, а за кулинарите – това е мястото, където се получава така ценната готварска сол. Да, има такова място, и то се нарича Атанасовско езеро. През 2010 г. се честват 30 години откакто езерото е обявено за резерват – първо природен, а от 1999 г. поддържан. На всяка кръгла годишнина тези, които обичат езерото или работят за неговото опазване, организират малък празник, за да обърнат внимание на ценността или проблемите на резервата. Обикновено празникът е свързан с птиците и включва разходка със солничарското влакче. Тази година обаче три организации обединиха усилия в желанието си да насочат празника не към „обичайните заподозрени” – институции, еколози, а към жителите и гостите на Бургас, които посещават езерото заради неговите лечебна луга и кал, които дори не са чували за резервата или не подозират, че живеят в близост до такова уникално за Европа място. Каним Ви на 30 август 2010 г. (понеделник) от 17:30 часа в Южната част на Атанасовско езеро при басейните с лечебната луга и кал (между Администрацията на Солниците, морето и бившето корабче „Чайка”) на един по-различен рожден ден. Честването на рождения ден на резервата се организира от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ).
22.08.2010
„ЖРЕЦИ НА МУЗИТЕ” ТРЪГНАХА ОТ ЦАРЕВО С МУЗИКА И ОГЪН
С огън, музика и танц беше вдигната завесата на петия младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите” на 21 август. Небето над град Царево се обагри от уникалното огнено шоу, а аплодисментите на публиката сложиха началото на една десетдневка, която ще бъде изпълнена с много изкуство, театър, музика и танц – чак до 29 август, когато е и официалното закриване на фестивала, отново в град Царево. Официалната церемония по откриването бешепочетена от вицеконсула на Руската федерация във Варна Владимир Чертков, който сам призна, че остава без думи пред таланта на децата, дошли от цяла България, Франция и Русия да радват жителите и гостите по Южното ни Черноморие. От сцената поздравленията си към участниците и жителите на общината отправи и кметът на Царево Петко Арнаудов.
22.08.2010
БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ ПРЕЗ ОКОТО НА ДЕТЕТО
На 21 август 2010г. от 10.30ч. в Южния парк в София се проведе мероприятие на тема „Безопасността на пътя през окото на детето”. Организатори на събитието са Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7) и Съюза на българските автомобилисти, в партньорство с Пътна полиция и Българският червен кръст и със съдействието на Столична община. Идеята на събитието беше да привлече внимание към една изключително актуална тема – безопасността на нашите деца по пътищата. За съжаление, статистиката за пътните инциденти в България продължава да бъде мрачна. Това налага нуждата от подобни мероприятия, които да отправят послание към обществеността като цяло, а също така и апел към родителите да напътстват своите деца и да им дават добър личен пример в познаването и спазването на правилата за безопасност на движение.
20.08.2010
БДЗП очаква над 130 млади хора да се включат в тазгодишната природозащитна бригада на Атанасовско езеро
Над 130 млади хора от цялата страна и чужбина са заявили желание за участие в младежка природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010” организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Желаещите да посетят едно от най-известните Бургаски езера са предимно студенти по Екология и Биология от различни университети в страната. Тази година най-много сред тях са учащите се в Софийския университет, Лесотехническия университет – София и Института по ветеринарна медицина в град Стара Загора. Интерес към опазването на природата и по-специално на птичето богатство на Атанасовско езеро проявяват и студенти от Медицинския университет в град София, както и от Американския колеж. Двама доброволци от Корпуса на мира, които в момента живеят в град Чипровци и село Антоново също ще се присъединят към природозащитната бригада, както и обучаващите се в природозащитен център “Пода” младежи от Германия.
19.08.2010
Ползите от многообразието за едно по-силно общество
Не пропускайте да се насладите на уникалното многообразие от танци и музика. На 21 и 22 август, 5-ят Национален фестивал на етносите – "България за всички", ще посрещне етнически групи и култури от цяла България. Организиран съвместно от Община Варна, читалище "Христо Ботев" и с подкрепата на Министерството на културата, фестивалът цели да изтъкне предимствата на етническото и културното многообразие в нашето общество, показващи красотата на традициите на различните етнически групи. Европейската комисия със своята кампания "За различността. Против дискриминацията.” подкрепя фестивала, на който различни етнически групи имат възможност да празнуват собствените си традиции, като в същото време приветстват различните, независимо от техния расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
18.08.2010
38-ми Международен фолклорен фестивал Бургас 2010, програма
Международен фолклорен фестивал Бургас 2010 23 август Дефиле на участниците, пл. Тройката 18:00 Концерт на всички ансамбли, Летен театър 20:00 24 август Ансамбли от Башкортостан и Япония, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Словакия, Оркестър пред летния театър, 19:00 Ансамбли от Сърбия, Словакия, Грузия, Летен театър, 20:00 25 август Представяне на фолклора на Странджа. С: Жечка Сланинкова, Оркестър Странджа, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Грузия и Турция, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Башкортостан, Оркестър пред летния театър, 19:00 Ансамбли от Босна и Херцеговина, Румъния, Башкортостан, Летен театър, 20:00 26 август Ансамбли от Босна и Херцеговина, Румъния, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Сърбия, Оркестър пред летния театър, 19:00 Ансамбли от САЩ, Турция, Фолклорен ансамбъл Атанас Манчев Летен театър, 20:00 Концерт на всички ансамбли, Открита сцена до Пантеона, 22:00 27 август Дефиле на участниците, пл. Тройката, 18:00 Гала концерт, Летен театър, 20:00
12.08.2010
Парад на ветрилата, грандиозен спектакъл- собствен продукт, тематични партита и важни екопослания – естетически акценти в празника на града
От повече от 120 години Несебър чества своя празник на 15 август, когато българската православна църква отбелязва деня на голяма Богородица. В последните няколко години големият ден за града на ЮНЕСКО се чества по-различно и има нов формат, като предстоящият празник ще премине под мотото „Аз обичам зелен Несебър”. Това е една инициатива на община Несебър, чиято идея е да се акцентира върху екологията, която е приоритетна политика за 2010 за всички общински структури. Фокусът на внимание ще бъде към чистата природа, чистото море и плажове. Целта на инициативата е отговорно отношение към природата да стане начин на мислене, действие и начин на живот. Защото какво представлява туризма без чисто море и чисти плажове?!
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |